POLECAMY

Czyżyk kapturowy




Także: Czyżyk Magellana, spinus magellanicus

Cechy: Samica mniej żywo ubarwiona od samca i mniej żółta. Śpiew to trele i świergoty. Ruchliwy.

Opis: Ptak ten zamieszkuje Amerykę Południową a dokładniej – od pd. Kolumbii, wsch. Wenezueli i Gujany do pn. Chile. Pd. Argentyny i Urugwaju. Wielkościowo podobny jest do europejskich czyżyków – osiąga wymiary od 11 do 12 cm. Różni się od nich jednak ubarwieniem, jest bardziej żółte, jaskrawe oraz ma specyficzną czarną główkę. Ptaki te są łatwe w hodowli, zapewnić im jednak musimy odpowiednią temp., nie powinny przebywać w mniejszej niż 10°C. – chociaż znakomicie dają sobie radę w temperaturze 0°C. to lepiej nie eksperymentować, gdyż jest wrażliwy na wilgotność podczas chłodów a w temperaturze poniżej 10°C wilgotność dochodzi do 80%.
Ptak ten należy do rodziny łuszczaków, w okresie lęgowym jednak zjada bardzo duże ilości owadów.
W warunkach hodowlanych zapewniamy ptakom odpowiedniej wielkości klatkę najlepiej 80x40x40 cm lub wolierę w której umieszczamy krzew lub kępę gałęzi. W klatce gałęzie przymocowane do prętów. Należy pamiętać aby na dnie klatki znajdował się piach, można też włożyć misję z leśną glebą. Poidła, karmidła baseniki umieścić nad dnem.
Samiczka składa 3 – 4 jajka i inkubuje je 12-13 dni, młode opuszczają gniazdo po 17 dniach życia. Po opuszczeniu jego są jeszcze dokarmiane przez samca, samiczka zaś przygotowuje się do kolejnego lęgu.

Pokarm: Ptaki te karmimy murzynkiem, prosem, kanarem, konopiom, rzepikiem, lnem i wszelkimi innymi nasionami drobnych zbóż, które zawierają tłuszcze, jak i traw, sałaty, świerka i sosny, jagody i inne owoce, zielenina pąki, pokarm jajeczny i żwirek. Bardzo ważnym jest aby podawać w okresie lęgowym skiełkowany murzynek.